Peternakan Sapi Perah Rendah Emisi Metan : Usulan Pengembangan Badan Usaha Milik Pesantren

Autor(s): Muhammad Askari Zakariah, Hasbir Jaya Razak, Abdul Haris Nasution, Muhammad Zakariah, Yaldi Yaldi, Muhammad Alvarizal
DOI: 10.30983/dedikasia.v2i2.5993

Abstract

The fulfillment of community nutrition, especially the increase in animal protein, can be increased by consuming milk, so there needs to be an increase in national milk production. Increasing national milk production can be done by initiating dairy farming in several areas. Products from dairy farms can be in the form of fresh milk, yogurt, ice cream, and cheese. Dairy farming with low methane emissions is a hope to reduce global warming, so there are several treatments that can be applied, namely the use of tannins, saponins, HMG CoA inhibitors, anthraquinones, nitrates and ration regulation, as well as the application of a biogas system as an alternative energy source.

Keywords

Dairy Farming, Low Methane Emissions, Milk.

Full Text:

PDF

References

Anwar, A., Sudjatmiko, S., & Barchia, M. F. (2019). Pergeseran Klasifikasi Iklim Oldeman Dan Schmidth-Fergusson Sebagai Dasar Pengelolaan Sumberdaya Alam Di Bengkulu. Naturalis: Jurnal Penelitian Pengelolaan Sumber Daya Alam Dan Lingkungan, 7(1 SE-ARTIKEL NATURALIS), 59–68. https://doi.org/10.31186/naturalis.7.1.9261

Badan Pusat Statistika. (2022a). Kabupaten Kolaka Timur Dalam Angka 2022.

Badan Pusat Statistika. (2022b). Provinsi Sulawesi Tenggara Dalam Angka 2022.

La, W. (2018). Performans Produksi Dan Reproduksi Sapi Bali Pada Musim Dan Kondisi Agroekosistem Yang Berbeda Di Sulawesi Tenggara. Magister thesis, Universitas Brawijaya.

Mahmud, A., & Prima, A. (2021). Inventarisasi potensi emisi metana (CH4) pada peternakan sapi perah di Kecamatan Pujon, Kabupaten Malang. Livestock and Animal Research, 19(3), 265–273. https://doi.org/10.20961/LAR.V19I3.50420

Morgavi. (2008). Manipulacion del ecosistema ruminal “Que perspectivas”. Reunion Cientifica Annual de la Asociacion Peruana de Produccion Animal.

Nur, K., Atabany, A., Muladno, M., & Jayanegara, A. (2015). Produksi Gas Metan Ruminansia Sapi Perah dengan Pakan Berbeda serta Pengaruhnya terhadap Produksi dan Kualitas Susu. Jurnal Ilmu Produksi Dan Teknologi Hasil Peternakan, 3(2), 65–71. https://journal.ipb.ac.id/index.php/ipthp/article/view/11857

Nurhayu, A., Ella, A., & Sariubang, M. (2017). Perbaikan Pakan pada Induk Sapi Perah sedang Laktasi di Kabupaten Enrekang, Sulawesi Selatan. Prosiding Seminar Nasional Teknologi Peternakan Dan Veteriner, 0(0), 132–138. https://doi.org/10.14334/PROS.SEMNAS.TPV-2017-P.132-138

Pertiwiningrum, A. (2016). INSTALASI BIOGAS. 3–8.

Rahman, S. (Syamsul), & Rauf, A. (Awaluddin). (2013). Ibm Kelompok USAha Sapi Perah Dan Pengolah Dangke Di Kabupaten Enrekang. Ngayah: Majalah Aplikasi IPTEKS, 4(1), 153769. https://www.neliti.com/id/publications/153769/

Rencana Pengelolaan Hutan jangka Panjang Ueesi 2018-2027. (n.d.).

Saleh, E. (2004). Teknologi Pengolahan Susu dan Hasil Ikutan Ternak. USU Digital Library, 84(1987), 1–7.

Sjamsuddin, G., & Sutomo, S. (2018). Potensi Pengembangan Sapi Perah di Kabupaten Enrekang dan Capaian Selama 30 Tahun Terakhir.

Suherman, D., Purwanto, B. P., Manalu, W., Permana, I. G., Fisiologi, B., Anggota, F.-I., & Pembimbing, K. (2013). Model Penentuan Suhu Kritis Pada Sapi Perah Berdasarkan Kemampuan Produksi Dan Manajemen Pakan. Jurnal Sain Peternakan Indonesia, 8(2), 121–138. https://doi.org/10.31186/JSPI.ID.8.2.121-138

Suherman, H., Indrijani, H., & Anang, A. (2015). DUGAAN PRODUKSI SUSU 305 HARI PADA SAPI PERAH FH (FRIESIAN HOLSTEIN) BERDASARKAN CATATAN TEST DAY DENGAN MENGGUNAKAN MODEL REGRESI KURVA ALI – SCHAEFFER (Studi Kasus di PT UPBS Pangalengan). Students E-Journal, 5(1). http://jurnal.unpad.ac.id/ejournal/article/view/8081

Utomo, B., & Pertiwi, M. D. (2010). TAMPILAN PRODUKSI SUSU SAPI PERAH YANG MENDAPAT PERBAIKAN MANAJEMAN PEMELIHARAAN. Caraka Tani: Journal of Sustainable Agriculture, 25(1), 21. https://doi.org/10.20961/carakatani.v25i1.15528

Wiratmana, I., Sukadana, I., & Tenaya, I. (2012). Studi Eksperimental Pengaruh Variasi Bahan Kering Terhadap Produksi dan Nilai Kalor Biogas Kotoran Sapi. Energi Dan Manufaktur, 5(1), 22–32. https://ojs.unud.ac.id/index.php/jem/article/view/4647

Yusiati, L. M. (2011). Global warming, methan dan peternakan.

Refbacks

  • There are currently no refbacks.